Dawlish

Sainsburys, Dawlish

CHQ Partnership were design and technical architects for the 26,000 sq ft store built on former agricultural land in Dawlish, Devon and with this store won the ‘SUSTAIN MAGAZINE’ Retail design of the year award 2012.

Sainsburys, Dawlish
Sainsburys, Dawlish

The store was conceived with sustainable design at its heart, utilising a recyclable PEFC certified timber frame. Preformed timber cassette wall and roof panels were specified, supported on a Gluelam timber frame over the sales area and a steel frame for the larger roof loads required back of house.

The use of timber cassettes for both wall and roof construction has meant that airtightness and building insulation levels significantly better current UK standards with U Values of 0.2kw/m2 and airtightness of just 1.8 m3/m2/hr. These results are considered to help the building become carbon neutral during construction and trying to achieve a net zero carbon footprint over its operational lifetime.

Sainsburys, Dawlish
Sainsburys, Dawlish